Engega la màquina del temps al Museu del Suro de Catalunya. Palafrugell

Veniu amb la vostra escola o institut a descobrir els secrets que amaga el suro sota la seva pell.

El Museu del Suro: Un recurs educatiu

Us presentem l’oferta educativa del Museu del Suro de Catalunya, un ampli i renovat programa d’activitats al voltant de l’univers surer dirigit a escolars d’infantil, primària, secundària i estudiants de batxillerat i cicles formatius.

Des del Museu, pretenem aportar recursos als docents per desenvolupar, ampliar i reforçar de forma pràctica els continguts que es tracten a l’aula.

Per què venir al Museu del Suro?

Aprendre al Museu és una experiència significativa i creativa per a totes les edats. Descobriu el sorprenent món que embolcalla el suro a través de l’ampli ventall de propostes multidisciplinàries confeccionades específicament per cada una de les etapes i públics, adaptades als nous vectors.

A través d’activitats participatives, amb metodologies actives, experiències STEAM, d’iniciació i experiencials pels més petits, tallers pràctics de manipulació i tecnologia, visites dinamitzades i teatralitzades que conviden a la reflexió crítica dels continguts, així com activitats inclusives
i per a educació especial, aprendreu tot el relacionat amb el món del suro.

A més, el Museu té un compromís amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), treballem per oferir una educació de qualitat, amb el compromís de garantir la perspectiva de gènere per tal de treballar per a la igualtat, amb la convicció que el museu és un espai de salut i benestar, amb activitats que fomenten els valors relacionats amb la pau i la convivència i reduint els costos de les activitats a través de subvencions per a aquells centres més vulnerables o d’alta complexitat

Què ofereix el Museu del Suro als centres educatius?

El Museu del Suro, amb més de 3000 m2, està situat a l’espectacular edifici modernista de l’antiga fàbrica Miquel Vincke & Meyer, i disposa de diversos espais:

Exposició permanent
per descobrir les característiques del suro, el seu procés de transformació i el passat, el present i el futur de la seva indústria.

Espai Manufactures
d’exposicions temporals, amb una programació anual i una oferta educativa vinculada.

Auditori Miquel Vincke & Meyer
on s’hi pot veure l’audiovisual Miquel Vincke & Meyer, una història excepcional.

Aula Gèminus de tallers
on s’hi realitzen els tallers i activitats escolars relacionades amb el suro.

Centre de Documentació Ramir Medir
on es conserva i difon el patrimoni surer amb la finalitat d’oferir-lo als investigadors i estudiants.

Coneixements que s’adquiriran

La geografia i hàbitat de l’alzina surera, la seva rica biodiversitat.
La complexa gestió forestal dels boscos i els reptes de futur.
L’estudi científic de la composició del suro i la seva gran quantitat de propietats.
El passat artesanal de transformació del suro i el canvi de la societat amb la mecanització i l’arribada de la revolució industrial a Catalunya.
El model industrial originàriament català, exemple d’economia circular.
El paper de la dona en la indústria i les lluites sindicals.

En definitiva, un espai de coneixement i d’aprenentatge obert, on a partir d’una completa oferta educativa s’introdueixen una gran quantitat de temàtiques curriculars que graviten al voltant del suro

Medi natural, ciències socials, àmbit de llengües i literatura, història contemporània, revolució industrial, tecnologia, arqueologia, cultura clàssica, ciències de la terra, medi ambient, aprofitament i conservació del medi forestal, arquitectura i arts plàstiques, conservació i gestió del patrimoni material i immaterial.

I si això no és suficient, visiteu també els boscos surers

Tota una experiència d’immersió a la natura
Aprendreu a identificar totes les parts de l’alzina surera. Des del seu fruit, l’aglà; la seva pell, l’escorça; i les comunitats d’insectes que hi habiten.
Observareu el tronc i l’escorça del suro i els seus canvis al llarg del temps. Descobrireu la funció protectora de la pela i les característiques que fan d’ella un material únic i natural.
Entendreu que la sureda no és només un arbre, és un ecosistema. Envoltada de flora i fauna, on cadascú té una funció clau pel seu manteniment i la seva salut.
Descobrireu la importància del treball de camp fet en grup. A banda d’aprendre, cooperareu amb els vostres companys fent servir material didàctic elaborat per pedagogs experts.

Vols venir al Museu del Suro?
Reserva la teva visita